Hoved-halskræft

12. okt 2016
Ny sårforbinding kan afhjælpe ubehagelige hudreaktioner forårsaget af strålebehandling.

Hudreaktioner som følge af strålebehandling
Årligt rammes omkring 50 ud af 100.000 mennesker af ondartet hoved- og halskræft. Patienterne får ofte strålebehandling eller kombineret kemo-radioterapi med eller uden forudgående operation. En akut bivirkning af strålebehandling er betændelse i huden (stråledermatitis). Hudreaktioner spænder fra let rødme over en tør afskalning til en fugtig afskalning med blæredannelse. Disse hudreaktioner er belastende for patienterne. En stærk (3. grad) hudreaktion kan i værste fald føre til, at behandlingen afbrydes, hvilket kan påvirke det endelige resultat af strålebehandlingen negativt.
Det er derfor vigtigt at reagere tidligt (allerede ved 2. grads hudreaktioner) for at forhindre, at reaktionen udvikler sig til en 3. grads hudreaktion. På trods af de normale sygeplejefaglige foranstaltninger ender mere end 80 procent af patienterne med at få deres strålebehandling udsat på grund af 2. grads hudreaktioner. Det er vigtigt at reducere disse bivirkninger betydeligt.

Selvklæbende sårforbinding giver færre hudreaktioner
Der er tidligere blevet offentliggjort lovende resultater i brugen af selvklæbende sårbandage som en ny behandlingsmulighed af stråledermatitis. I undersøgelsen deltog patienter med brystkræft. I mellemtiden er der sket en videreudvikling af denne sårforbinding. Den nye forbinding er tyndere og mere behagelig for patienterne at have på.

Ny selvklæbende sårforbinding
Under ledelse af klinikken for stråleterapi i Lübeck vil forskerne udføre et randomiseret klinisk studie med 168 patienter med hoved-halskræft, der modtager strålebehandling og/eller samtidig kemoterapi. Studiet går under navnet RAREST (RAdiotherapy RElated Skin Toxicity) og er randomiseret, hvilket vil sige, at patienterne fordeles i behandlingsgruppen eller kontrolgruppen ved lodtrækning. På baggrund af studiet kan forskerne sammenligne standard hudpleje over for benyttelse af den nye selvklæbende sårforbinding. Det primære mål for studiet er at undersøge, i hvilken grad den nye sårforbinding kan forebygge alvorlige hudreaktioner. Patienternes hudreaktioner vil i studiet dagligt blive vurderet af specialuddannede læger og sygeplejersker.

Forventede resultater
Forskerne forventer, at patienter, der har fået strålebehandling på grund af en hoved-halstumor, har betydelig færre og mindre hudreaktioner med den nye selvklæbende sårforbinding, end patienter behandlet med den aktuelle standardhudpleje. Resultatet af studiet har potentiale til at blive en ny standardprocedure for håndtering af hudreaktioner, som følge af strålebehandling for hoved-/halskræft.

Studieleder
Prof. Dr. med. Dirk Rades, Klinik for Stråleterapi, Universitet Lübeck / Universitetshospital Schleswig-Holstein Campus Lübeck (Tyskland)