Fejlmeddelelse

  • Warning: ini_set() [function.ini-set]: Headers already sent. You cannot change the session module's ini settings at this time in include_once() (line 300 of /var/www/innocan.org/public_html/sites/default/settings.php).
  • Warning: ini_set() [function.ini-set]: Headers already sent. You cannot change the session module's ini settings at this time in include_once() (line 301 of /var/www/innocan.org/public_html/sites/default/settings.php).
  • Warning: ini_set() [function.ini-set]: Headers already sent. You cannot change the session module's ini settings at this time in include_once() (line 309 of /var/www/innocan.org/public_html/sites/default/settings.php).
  • Warning: ini_set() [function.ini-set]: Headers already sent. You cannot change the session module's ini settings at this time in include_once() (line 316 of /var/www/innocan.org/public_html/sites/default/settings.php).
  • Warning: ini_set() [function.ini-set]: Headers already sent. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_settings_initialize() (line 819 of /var/www/innocan.org/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: session_name() [function.session-name]: Cannot change session name when headers already sent in drupal_settings_initialize() (line 831 of /var/www/innocan.org/public_html/includes/bootstrap.inc).

Blodprøveapparat i hjemmet

17. nov 2016
Nyt forskningsprojekt skal undersøge nye måder at behandle ældre kræftpatienter på.

Blodprøveapparat i hjemmet
Læge Thea Mattsson fra Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital vil finde ud af, om et blodprøveapparat i hjemmet kan være et skridt på vejen til en bedre og mere sikker kræftbehandling med færre gener for patienten og færre omkostninger for sundhedsvæsnet. 

- Det har mange fordele for både patienten og sundhedsvæsnet. Den enkelte patient sparer unødig rejsetid og får muligheden for at benytte tiden til noget andet og måske mere meningsfuldt for patienten, siger Thea Mattsson.

En aldrende befolkning med kræft
Kræft rammer primært ældre. Den tiltagende aldrende befolkning forårsager derfor en vækst af ældre kræftpatienter. Dertil kommer, at ældre kræftpatienter ofte lider af andre sygdomme samtidig med kræft, samt at de ofte er underrepræsenterede i kliniske forsøg. Vores viden omkring, hvordan vi behandler de ældre kræftpatienter, er derfor sparsom. Dette udgør en voksende udfordring i forhold til at give en sikker behandling og pleje til denne sårbare befolkningsgruppe. 

Hjemmemonitorering
Forskningsprojektet vil i sin første del undersøge, hvorvidt patienterne selv kan måle deres blodprøver, og om apparatets måleegenskaber stadig er gode nok, når patienten måler selv.

Første del af forskningsprojektet foregår i ambulatoriet, hvor patienten er fremmødt til standard blodprøver. Her vil patienten ud over de almindelige prøver, også blive tilbudt at tage en prøve med det nye blodprøveapparat. Apparatet måler patientens hvide blodlegemer og indgår som et vigtigt led i vurderingen af, om patienten er klar til at modtage næste kemoterapibehandling. Er prøven ikke god nok, må patienten, som det er nu, typisk hjem igen og møde op en uge efter til nye blodprøver. 

Næste skridt i projektet er at undersøge om de patienter, der får en infektion, kan bruge apparatet, når de er dårlige. Det vil man undersøge ved at tilbyde patienten at måle deres blodprøve, imens de er indlagte på afdelingen til behandling. 

Det sidste led i undersøgelsen er, at patienterne får blodprøveautomaten med hjem, så de kan måle sig selv i de vanlige intervaller samt ved feber. Det er meningen, at patienten på sigt selv skal kunne tage sin blodprøve hjemmefra, og at denne skal være med til at guide lægen i tilrettelæggelse af behandlingen samt behandlingen af bivirkninger som feber i forløbet. Målet er at spare patienterne for unødvendige ture til hospitalet og eventuelle indlæggelser, der kunne være forbygget. 

Første del af Studiet starter på OUH først i 2017, og man forventer at inkludere 30 indlagte og 60 ambulante patienter. Studiet forventes afsluttet sommer 2017.

Fremtidsudsigter
Håbet er, at forskningsstudiet kan være et lille skridt på vejen til at se, om man kan tage sin egen blodprøve i hjemmet. I et større perspektiv kan det have betydning for, hvorvidt og hvordan kemobehandlinger kan foregå i hjemmet.

Forskningsstudiet er et samarbejde mellem:   

  • Thea Mattsson, Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, studieleder
  • Designskolen Kolding
  • University College Sjælland 
  • Produktion, Forskning og Innovation, Region Sjælland